tirsdag 21. mars 2017

Beholde overskudd og underskudd.


Noen kommuner har regler for at sektorene/avdelingene skal beholde sine overskudd og underskudd fra et år til neste. De arver sine resultater fra et år til neste. Hvilke konsekvenser kan slike regler medføre?





Lovlighet.


Kommuneloven åpner for å «arve» overskudd/underskudd fra et år til neste. Forutsetningen er at kommunen går med overskudd og/eller har disposisjonsfond som gir rom for dette. Det er derfor ikke mulig for en kommune og la avdelinger arve sine overskudd dersom kommunen ikke har midler (overskudd eller disposisjonsfond). For å innføre overføring av overskudd og underskudd må dette reguleres i kommunens økonomireglement.

Politisk styring.


Politikerne styrer økonomien først og fremst gjennom kommunens budsjett og økonomiplan.

Noen hevder at politikerne må bestemme hvordan overskudd og underskudd skal behandles. Det påstås at en «arving» av spesielt overskudd gir politikerne mindre handlingsrom. Politikerne har mulighet til å beslutte hva overskudd skal benyttes til - dersom avdelingene får beholde sine overskudd vil politikerne ikke få denne muligheten.

Holdning og kultur.


En overføring av overskudd og underskudd vil gi avdelingene insitamenter til å spare. Når avdelingene får beholde sine eventuelle overskudd kan dette medføre større budsjettansvar. Avdelingene vil selv få svi dersom de ikke klarer å holde budsjettene, mens de vil få fordeler med at de beholder sine overskudd. Det er ingen grunn til «julehandel» for å bruke opp budsjettet.

·         Avdelingene kan planlegge over flere år. De kan spare et år for å gjøre investeringer neste år.

·         Det er ingen grunn til «julehandel» for å bruke opp årets budsjett.

·         Eventuelle beskrivelser av elendighet over egne rammer kan reduseres.

·         Bevisførsel endres ved at et mangler i budsjett/underskudd må forklares av avdelingen, mens det tidligere har vært rådmann/økonomisjef som har hatt bevisførsel på at avdelingen har nok midler.

I praksis.


Det kan være lurt å gi noen føringer for overføring av overskudd og underskudd. For eksempel kan en i økonomireglementet gi:

·         Begrensninger i hvor mye en avdeling kan overføre av overskudd fra et år til neste, f.eks. 3 prosent av budsjettet.

·        Avdelingene føringer på at overskudd skal benyttes til investeringer i materiell eller utstyr (noen som han hindre at tidligere overskudd blir brukt til økning av drift – spesielt aktuelt ved endringer i ledelse).
 
Lykke til.
 
 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Materiell til nedlasting

 Rana kommune har nå opprettet en egen side for KØB-Modellen.  Du finner informasjon, KØB-filmen og materiell på  KØB