lørdag 15. april 2017

Samfunnsbygger rollen.


Det hevdes ofte at den viktigste oppgaven til politikerne er å bygge samfunnet. Hva som ligger i «å bygge samfunnet» er nok flere meninger om. Alle vil nok være enige om at det handler om å skape endringer som gjør det bedre for innbyggerne i nåtid og/eller i fremtid.  


De fleste samfunnsbygger tiltak har en kostnadsside og da trenger kommunen økonomiske forutsetninger. Uten økonomiske forutsetninger vil regningen overføres til neste generasjon. I verste fall vil kommunen havne på Robek-listen. På Robek-listen vil politikerne få svært begrenset mulighet til å ivareta samfunnsbygger rollen. Spørsmålet blir ofte «hvor mye kan vi låne uten å ødelegge for fremtiden»? Det er her kommunal økonomisk bærekraft (KØB) kommer inn.

KØB-modellen gir viktige bidrag til samfunnsbyggingen når det gjelder investeringer i og med at den gir rammer for hvor stor gjeld en kommune kan ha. Eller sagt på en annen måte – når har kommunen forutsetninger for å investere og i så fall hvor mye.

Som samfunnsbygger må kommunestyret vurdere hvor viktig en investering er. I en slik vurdering kan ikke alle investeringer være «kjempeviktig». Dersom investeringen er avgjørende for eksistensen kan det være nødvendig for kommunestyret å gå ut over KØB-modellens anbefalinger. Imidlertid vil særinteresser ofte hevde at deres tiltak er helt avgjørende. Dersom kommunestyret skal følge alle særinteresser vil kommuneøkonomien raskt komme ut av kontroll og dermed betingelsen for samfunnsbyggingen. Kommunestyret er nødt til å prioritere hva som er viktigst. KØB-modellen hjelper kommunestyret å løfte blikket og tenke langsiktig. Å tenke langsiktig er helt avgjørende når kommunestyret skal innta samfunnsbygger rollen. Kanskje kan langsiktig planlegging demme opp for raske kortsiktige løsninger som ofte fremmes av særinteresser.

Det er når politikken arbeider med de langsiktige planer at samfunnsbygger rollen ivaretas. KØB-modellen bidrar til å tenke langsiktig når det gjelder økonomien. Så er det opp til politikerne å tenke langsiktig når det gjelder samfunnsbyggingen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Materiell til nedlasting

 Rana kommune har nå opprettet en egen side for KØB-Modellen.  Du finner informasjon, KØB-filmen og materiell på  KØB