tirsdag 23. mai 2017

3 størrelser som betyr noe for fremtiden.


For å minimere risikoen for økonomiske problemer framover er det spesielt 3 forhold som er viktige.

1.       Hvor stor er gjelden i forhold til årets driftsinntekter?

2.       Hvor stort er disposisjonsfondet?

3.       Hvordan er driftsresultatet?

Gjeldsgrad.


Netto lånegjeld i prosent av brutto driftsinntekter

Kommunens gjeldsbelastning
Det vil si en oversikt over de forpliktelser kommunen har (som vil bety framtidige rente – og avdragsutgifter og som derved påvirker kommunens framtidige handlefrihet). Som gjeld i denne sammenheng regnes ikke garantier eller andre urealiserte forpliktelser som kommunen har.

I KØB-sammenheng begrenser vi gjelden til netto lånegjeld. Netto lånegjeld er langsiktig gjeld (utenom pensjonsforpliktelser) som er begrenset til de kommunale oppgaver utenom selvkostområdet (vann, kloakk, renovasjon, feiing o.l.) og formidlings lån (blant annet lån til boligformål som er formidlet til innbyggere).

Kommunes driftsinntekter

Gjelden må sammenlignes med noe og da er det vanlig å sammenligne med brutto driftsinntekter. Brutto driftsinntekter er inntektene som kan benyttes til drift. En må da se bort fra selvkostområdet (vann, kloakk, renovasjon, feiing o.l.).

Netto lånegjeld / brutto driftsinntekter = gjeldsgrad.

Dersom gjeldsgraden er høy – mer enn 75% vil kommuneøkonomien være utsatt for svingninger i rentenivået (skulle renten stige vesentlig vil det være nødvendig å vurdere om gjeldsgraden bør settes lavere enn 75%).

Mer om dette på: SSB

Disposisjonsfond.


Disposisjonsfond er oppsparte midler som fritt kan benyttes til finansiering både i drifts- eller investeringsregnskapet. Fondet gir kommunen en sikkerhet i forhold til uforutsette økonomiske utfordringer. For eksempel ved en brann i et kommunalt bygg. Dersom disposisjonsfondet er lavt (under 8 % av brutto driftsinntekter) er kommuneøkonomien risikoeksponert og handlingsrommet dårlig.

Netto driftsresultat.


Netto driftsresultat (NDR) er kommunens økonomiske handlefrihet og det overskuddet som er disponibelt til investeringer og avsetninger. Dersom NDR er lavt (under 2 % av brutto driftsinntekter) vil det være krevende å betjene gjeld og gjennomføre investeringer (alle inntektene benyttes til driften).

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Materiell til nedlasting

 Rana kommune har nå opprettet en egen side for KØB-Modellen.  Du finner informasjon, KØB-filmen og materiell på  KØB