tirsdag 20. mars 2018

Er handlingsregler viktige?

I sin undersøkelse har Handelshøyskolen i Bodø, Nord universitetet spurt kommunene om handlingsregler er viktige i forhold til økonomien i kommunen.


Handlingsregler er et sentralt økonomistyringsverktøy innen KØB. På spørsmålet om handlingsregler er viktig i  forhold til økonomien i kommunesektoren sa kommunene seg klart enig i dette (akkumulert 84,4 % har svart 5–7).
 

Er handlingsregler viktig i  forhold til økonomien i kommunesektoren?


Kilde: Handelshøyskolen i Bodø.
 
Handlingsregler for økonomisk bærekraft setter en ramme for disponeringen av økonomiske midler. De skal bidra til at dagens disposisjoner også vil være økonomisk bærekraftig på lengre sikt. Intensjonen tilsvarer det som er gjeldende i staten med handlingsregelen for bruk av oljepenger. Handlingsregler vil ofte være formulert som en prosentvis størrelse, f.eks. netto driftsresultat i prosent av totale driftsinntekter. Mange av spørsmålene i spørreskjemaundersøkelsen omhandlet handlingsregler. 63,5% av kommunene oppgir å ha handlingsregler som setter krav eller begrensninger til økonomistyringen eller budsjettarbeidet. Det desidert mest vanlige er å ha handlingsregler på kommunenivå (kommunen som helhet). Hele 95% av kommunene (N = 160) med handlingsregler oppgir å ha dette.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Materiell til nedlasting

 Rana kommune har nå opprettet en egen side for KØB-Modellen.  Du finner informasjon, KØB-filmen og materiell på  KØB