mandag 29. mai 2017

Forenklingens kunst – hva skjer når detaljene blir borte?


Økonomer har noen ganger en lei tendens til å gjøre ting komplisert. En ønsker å ta hensyn til flest mulige forhold og korrigere for både det ene og det andre. Det store spørsmålet er imidlertid om informasjonen forsvinner i detaljene og at budskapet dermed forsvinner?

Noen ønsker mye informasjon og kan mye om kommune-økonomi, mens andre drukner i informasjon uten at de dermed blir klokere og mer opplyst.


Formidling.

Kommunal Økonomisk Bærekraft (KØB) forsøker å illustrere på en enkel måte hvordan dagens økonomiske situasjon påvirker framtiden.

Utgangspunktet er at alle ønsker å gi kommende generasjoner de samme gode forutsetninger til å skape sitt samfunn som det vi har i dag. Ingen ønsker å skape problemer for de som kommer etter. For å sørge for bærekraftig økonomi er det behov for å forenkle slik at alle skjønner hvor mye kommunen kan bruke på drift og investeringer uten å skape problemer for framtiden. Med alle menes både administrasjon, fagforeninger, politikere og befolkning.

Hvordan kan informasjonen gis?


Når en skal informere slik at ingen misforstår er det behov for å forenkle. Det må være mulig for alle å forstå hva som formidles og da kan ikke alle detaljer være med. Når alle detaljer skal være med blir ting komplisert og noen/mange faller av lasset og forstår ikke lengre hva som formidles. Dersom må mange detaljer fjernes og spørsmålet blir om informasjonen er tilstrekkelig til å gjøre gode avveininger og beslutninger. Ville beslutningene blitt annerledes dersom informasjonen var mer detaljert? Svaret er ofte NEI.

Informasjon om hvor mye en kommune kan/bør bruke på drift og investeringer bør være enkel og forståelig for alle. Det er derfor detaljene fjernes til fordel for forenkling. Noen forstår ord, mens andre forstår diagrammer eller tabeller bedre.
Økonomiske opplysninger bør formidles på flere måter. Samme informasjon kan formidles både med ord, diagrammer og tabeller slik at de informasjonen er tilpasset de ulike lesere. Det som er viktig er at budskapet kommer godt frem og da må detaljene fjernes til fordel for det overordnede budskapet. Det er ikke noe i veien for at detaljene formidles til de som er interessert i disse og som har kunnskaper til å nyttiggjøre seg disse. Men – formidlingen på de overordnede forhold bør prioriteres. Informasjon som er vanskelig å misforstå blir skjelden omstridt.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Materiell til nedlasting

 Rana kommune har nå opprettet en egen side for KØB-Modellen.  Du finner informasjon, KØB-filmen og materiell på  KØB